Prešovská pravoslávna eparchia

Metropolita Rastislav v Medveďom

Domov   >   Vyhľadávanie
V nedeľu 8. novembra 2015 prežívali veriaci z malebnej obce Medvedie neďaleko poľských hraníc veľkú radosť. Pri príležitosti chrámového sviatku sv. veľkomučeníka Dimitrija Solúnskeho k nim zavítal Jeho Blaženosť vladyka Rastislav, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska.

Chrám bol postavený v roku 1903. Rokmi došlo k jeho poškodeniu. Veriacim sa spolu s duchovným prot. Alexandrom Zalevským, ktorý v Medveďom v minulosti pôsobil, a súčasným duchovným otcom jer. Mariánom Dercom podarilo za osem rokov postupne ho kompletne zrekonštruovať.

Vladyku Rastislava pred chrámom privítal starosta obce Juraj Červák a členka Rady Pravoslávnej cirkevnej obce v Medveďom Helena Fučilová.

Sv. archijerejskú Liturgiu spolu s vladykom Rastislavom slúžili miestny duchovný správca jerej Marián Derco, duchovný správca cirkevnej obce v Ladomirovej jer. Pavol Kačmár, duchovný správca cirkevných obcí vo Vyšnej a Nižnej Jedľovej jer. Peter Bačovčin a jerodiakon Maxim (Durila).

Počas malého vchodu udelil vladyka o. Mariánovi právo nosenia nábederníka a zlatého kríža. „Za vaše láskavé otcovské srdce, ktoré miluje svoje duchovné deti, za vašu horlivosť o skrášlenie Božieho Domu vás dnes chcem podľa zásluh „potrestať". Vziať z vás ľahší – drevený – a dať vám zlatý, omnoho ťažší kríž," povedal vladyka Rastislav. Otcovi Mariánovi zaželal, aby mu Boh v ďalších rokoch naďalej pomáhal. „Želám vám, aby ste boli dôstojným nasledovníkom sv. veľkomučeníka Dimitrija, v chráme ktorého slúžite. Jeho telo bolo skropené mučeníckou krvou – a vám želám, aby Hospodin orosil vašu dušu horlivosťou k Nemu a láskou k všetkým, prichádzajúcim za vami s prosbou o radu, pomoc, modlitbu či požehnanie," zaželal vladyka o. Mariánovi.

Kázňou sa k veriacim prihovoril duchovný správca cirkevných obcí v Nižnej Jedľovej jer. Peter Bačovčin, ktorý vysvetlil význam Božej blahodate v našom živote. „Dnes slávime sviatok sv. Dimitrija Solúnskeho. Počuli ste o jeho živote, o mukách, ktoré musel pretrpieť. Bol to mladý človek, solúnsky vojvodca. Rodičia mu zomreli v mladosti. Cisár Maximián ho spravil vojvodcom, avšak prvý príkaz, ktorý Dimitrij od neho dostal, bol ten, že musí prenasledovať a zabíjať kresťanov. On sa však všetkého zriekol – nehľadel na to, čo mu ponúkal tento svet. Mohol mať všetko – cisárovu priazeň, vysoké postavenie, bohatstvo a slávu, ale z lásky k Bohu sa všetkého zriekol a verejne vyznal Iisusa Christa. Ak by nemal vieru a Božiu blahodať, nebolo by to všetko možné. On sa však neochvejne rozhodol ísť za Hospodinom," spomenul príklad tohto svätca v kázni otec Peter.

Na konci sv. Liturgie sa k prítomným prihovoril vladyka Rastislav, ktorý všetkých pozdravil a pospomínal na to, ako v Solúne viackrát navštívil miesto, kde bol sv. Dimitrij umučený a kde dnes stojí nádherný chrám, postavený na jeho počesť. „Keď rozmýšľam o našich svätých, niekedy si kladiem otázku, prečo sa nám, kresťanom dnešnej doby, nechce nasledovať ich príklad. Hospodin od nás nechce veľa, len aby sme boli verní. Tak, ako sa modlíme v liturgii - verní, nie veriaci. Lebo veriaci, hoci to znie zvláštne, je i diabol. To, že je veriaci, však z neho ešte nerobí dobrého. My kresťania veríme, že Boh je, ale často nie sme verní. A v tom je asi ten najväčší rozdiel medzi nami a svätými. Oni obetovali kvôli Christovi všetko. My nie sme kvôli Christovi ochotní obetovať ani len svoje pohodlie a prísť na sv. Liturgiu. Z takejto lenivosti sa potom rodia všetky naše problémy, ktoré nás v živote stretávajú – materiálne i duchovné" povedal vladyka. Obci Medvedie a jej obyvateľom zaželal požehnanie a ochranu sv. veľkomučeníka Dimitrija.

Po ňom sa k veriacim prihovoril miestny duchovný správca otec Marián, ktorý sa poďakoval vladykovi za jeho návštevu a modlitby. Zároveň sa poďakoval i všetkým dobrodincom, ktorí im neustále pomáhajú.
Po skončení sv. liturgie sa konal sprievod okolo chrámu s čítaním sv. Evanjelií.

Fotogaléria k článku

Zdroj: Tlačové oddelenie Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove

<<   Návrat späť
Aktuality     |     Pravoslávna cirkev     |     Metropolita     |     Pozvánky     |     Svet     |     Na stiahnutie     |     Schematizmus     |     Kontakty